אם אתה חובב סרטים או מוסיקה, סביר להניח שאתה כמהה לצלילים חדים וברורים ביותר על מנת לשפר את חווית האודיו שלך. עם כל ההתקדמות האחרונה בתחום הטכנולוגיה, האפשרויות שעומדות לרשותנו פשוט מרתקות. יש מגוון עצום של מערכות שמע שונות שיעניקו לך את הצליל המדויק. עם זאת, ההיצע מאוד קל ומאוד קל ללכת לאיבוד.
לפני שאתה מוציא את כרטיס האשראי, עליך ללמוד מעט על מה נכון לך ומה לא. אם לא תעשו שיעורי בית, אתם עלולים לסיים עם כיס ריק ועם מערכת שאתם לא מרוצים ממנה. כדי לעזור לכם להגיע לבחירה הנכונה, נדון היום בכל הקשור לסאונד.
מערכת סאונד
למעשה מערכות סאונד הן תחת קטגוריה של סאונד היקפי – סאונד הפועל באמצעות רמקולים מרובים, שכל אחד מהם תורם ערוץ שמע שונה. המערכת מאפשרת למאזינים לשמוע את מכלול הצלילים בהרמוניה נהדרת וללא כל עיכוב. צליל היקפי מעניק חוויה מלאה בעיקר לסרטים. עבור מערכת כזאת אנו צריכים לפחות חמישה רמקולים: קדמי מרכז, שמאל קדמי, ימין קדמי, שמאל אחורי וימין אחורי.
מיקרופונים
בחירת המיקרופון צריכה להיות מבוססת על כך שיש לה את מאפייני התגובה שגורמים לקול שלך להישמע הכי טוב. לדוגמא, יש מיקרופונים שמתאימים יותר לקול נמוך ויש כאלו שמתאימים יותר לקול גבוה. כאשר אתם בודקים מיקרופון, הצמידו אותו לפה שלכם עד כמעט ונגיעה, השתמש בקול הרגיל שלך. האם האותיות השורקות נשמעות ברורות? מומלץ תמיד לבוא בזוגות ולתת לאחר להקשיב כאשר אתה משווה בין המיקרופונים. מומלץ כיום לבחור במיקרופונים מסוג UHF העובדים על גלי רדיו ולא אינפרא אדום.
מגבר
המגבר הוא לב ליבה של מערכת השמע, ובדרך כלל הרכיב היקר ביותר. לפניכם כמה דברים שכדאי לבדוק לפני שאתה קונים מגברים.
תכונות
זכרו, אתם צריכים מספיק כוח כדי לכסות את כל החלל בו המגבר נמצא. עליכם להתאים את גודל החלל, או כמות האנשים בהתאם לעוצמת הכוח של המגבר. אם המגבר לא מספיק חזק, תמיד ניתן לרכוש מספר מגברים קטנים ולפזר אותם בחלל החדר באופן שווה. מהו מקור המוסיקה שלך? בדקו אילו חיבורים יש למגבר, האם יש חיבור בלוטוס? או שמדובר על חיבור של כבל AUX בלבד. ערוצים – לכמה ערוצים ניתן לחבר את המגבר במקביל? שאלה זו חשובה בעיקר למוסיקאים שרוצים לחבר כמה כלי נגינה ומיקרופונים. האם זו מערכת הגברה ניידת או נייחת? אם היא ניידת, לכמה זמן היא מספיקה ללא חיבור לחשמל, והאם עוצמת הוואט נפגעת מעצם היותה מערכת ניידת? את כל אלה יש לבדוק בזמן אמת בעודכם בחנות הסאונד וההגברה.
אמינות
מה הרקורד של המותג הספציפי של המערכת שלכם? אמינות חשובה יותר מעיצוב או מכל תכונה אחרת. עליכם לקרוא מעט על החברה ממנה אתם רוכשים. אין צורך לבחור דווקא במותגים המובילים, זה יעלה לכם הרבה יותר. כיום, יש חברות צעירות המציעות לנו מוצרים איכותיים. ומצד שני, יש המון זיופים שיש להיזהר מהם. לכן, מומלץ לרכוש את ציוד ההגברה שלכם אך ורק מחנות סאונד והגברה מקצועית.
אחריות
ציוד הגברה הוא עניין יקר ולכן חשוב לבדוק את אורך האחריות ואת כל התנאים. כמה זמן לוקח תיקון אם אתה זקוק לשירות אחריות? מה קורה בזמן שהמוצר בתיקון, האם יש מוצר חלופי? אילו חלקים כלולים באחריות? האם האחריות כוללת עלויות משלוח? עליכם לדעת את כל הדברים האלה לפני שאתם רוכשים את המוצר.
שירות לקוחות
מה המוניטין של האנשים מהם אתם רוכשים את המוצר? אם אתם קונים מעסק, האם הסוחק מספק שירותי אחריות? האם מדובר על מתווך או על יבואן רשמי? מה רמת הזמינות של המקום? חשוב לקרוא המלצות על חנות הסאונד וההגברה ממנה אתם מתכוונים לרכוש את המוצר וללכת למקום מוסמך בלבד.
מיקסרים
המיקסרים הם חלק בלתי נפרד ממערכת הסאונד. תפקיד המיקסר או לעבד ולערבב אותות אלקטרוניים ממיקרופונים ומכשירים שונים. למעשה המיקסר הוא מתווך שדואג שהצליל ייצא מדויק. לכל מיקסר יש את היתרונות שלו ויש לו את האפקטים המסוימים שלו. הדבר הראשון שעליכם לבדוק במיקסר הוא את מספר הערוצים. המיקסרים הפשוטים הם בעלי 4 ערוצים ויש מערכות עם עשרות ערוצים. ערוץ הוא למעשה נתיב אות. ככל שיש למיקסר יותר ערוצים ככה ניתן לחבר עוד מכשירים ולנתב דרכם. כמה ערוצים אני צריך? זאת השאלה שאמורה לכוון אתכם לבחירת הדגם הנכון. דבר ראשון, עליכם תמיד לקחת אקסטרה ערוצים ממה שאתם חושבים שאתם צריכים. להקה צריכה לפחות 8 ערוצים, ומצד שני מערכת קולנוע ביתית יכולה להסתפק ב 4 ערוצים. מקומות מקצועיים יצטרכו 16 ערוצים וכן הלאה… חשבו כמה מכשירים אתם רוצים לחבר למיקסר ומה השימוש העיקרי שלכם במערכת הסאונד. יש מיקסרים דיגיטליים ויש מיקסרים אנלוגיים. המיקסר המומלץ הוא הדיגיטלי.
אקולייזר
רוב המיקסרים כוללים בתוכם קטע EQ. התפקיד החשוב של האקולייזר הוא לאזן את הצלילים בכך שתאפשר לך לשחק עם התדרים הגבוהים או הנמוכים כדי לשפר את הצליל הכללי. אקולייזר משנה את תגובת התדר של האות כדי ליצור איזון. רוב מערכת ההגברה והמיקסרים היום הן בעלות אקולייזר מובנה, אך תמיד חשוב לוודא את זה.
רמקולים מוגברים
הרמקולים המוגברים הם אחת מהמערכות הנמכרות ביותר, אלו לרוב יהיו הרמקולים שאתם רואים במסעדות או במקומות בילוי אחרים. לרוב הרמקולים המוגברים יהיו בגודל בינוני ומחוברים לקיר. רמקולים מוגברים אינם יכולים להיות ניידים, אלא מחוברים לחשמל באופן תמידי. הרמקול משלב בתוכו מגבר פנימי ולכן אין צורך ברכישה של מגבר חיצוני.
רמקולים פסיביים
הרמקולים הפסיביים אלו הרמקולים הישנים יותר שוודאי אתם מכירים. מדובר על רמקול שבניגוד לרמקול המוגבר, הוא דורש חיבור נוסף למגבר. הרמקולים הפסיביים נוחים לשימוש ומחירם אינו גבוה אך לרוב איכותם לא תהיה גבוהה כמו של הרמקולים המוגברים.
רמקול שקוע
רמקול שקוע כשמו כן הוא, רמקול המחובר לקיר ככה שאינו בולט החוצה. בחירת רמקול שקוע צריכה להיות שקולה שכן מה שממריץ את הרוכשים הוא לרוב העיצוב, אך מצד שני יש לוודא שאכן מדובר על רמקול שקוע איכותי. את הסאונד של הרמקול השקוע יש לבדוק רק כאשר הוא כבר בתוך שקע הקיר, שם יוצא הסאונד המקורי שלו. רמקולים שקועים דורשים התקנה מיוחדת ויש להיעזר באיש מקצוע.
מסקנות
בחירת ציוד הגברה צריכה להיות שקולה ומותאמת לצרכים האישיים שלכם. יש היום הרבה חברות הקשורות לתחום הסאונד, התחרות גדולה והמחירים בהחלט נוחים. עם זאת, ההיצע הגדול גורם ללקוחות להישאר מבולבלים. לכן, חשוב להגיע עם ידע בסיסי כלשהו ואפילו עם דגמים ספציפיים שאתם רוצים לבדוק. חשוב להגיע למקום מקצועי ואמין, מקום בו יש אנשי מקצוע איתם אתם יכולים להתייעץ בבחירת הדגם. ציוד הגברה יכול להיות יקר, אבל הוא הרבה יותר יקר אם עושים בחירה לא נכונה… עדיף לרכוש מוצר אמין ביוקר מאשר לשלם על תיקונים פעם אחרי פעם של מוצר לא איכותי.