השבוע (9-14.2.2020) צוינו במערכת החינוך את השבוע הלאומי לגלישה בטוחה ברשת בסימן "סוף שיתוף במחשבה תחילה". השבוע ילווה במגוון רחב של פעילויות חינוכיות להעלאת המודעות לגלישה בטוחה בקרב ילדים ובני נוער ולמתן כלים למוגנות ברשת.
השנה, החליט המשרד יחד עם המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת – 105, לשים דגש מיוחד על מסרים מותאמי גיל העוסקים בסיכונים הטמונים ברשת, במניעת פגיעה והתמודדות עמה ועל ההיבטים הפליליים של פגיעה ברשת.
מיקוד לבתי ספר יסודיים
בבתי הספר היסודיים יעסקו הצוותים החינוכיים בסוגיות של: עלבון ודחייה חברתית, חשיפה לתכנים שאינם תואמי גיל ופנייה לעזרה במקרה הצורך. במסגרת העיסוק בנושאים אלו, יערך עם התלמידים שיח אודות פרסום תכנים, תמונות וסרטונים לאחר הפעלת שיקול דעת, בהסכמה ותוך התייחסות לגבול שבין צחוק והנאה לבין פגיעה, עלבון ודחייה חברתית.
במהלך הפעילות יתאפשר לתלמידים לשאול שאלות, להפעיל חשיבה ביקורתית ולרכוש כלים שיסייעו להם להתנהל ברגישות ואכפתיות כלפי הזולת ברשת. המהלך נועד לבסס את ההבנה שחשיפה לתכנים שאינם תואמי גיל (תכנים אלימים, תכנים שעלולים לעורר לחץ ופחד, תכנים מיניים ועוד) עלולים להוביל למצבי סיכון ופגיעה. לבסוף, להקנות להם כלים שיסייעו להם בהתמודדות עם חשיפה לתכנים מסוג זה.
המסרים לתלמידי היסודי
- לכולנו חשוב להרגיש שייכים לקבוצה החברתית שלנו, ששמים לב אלינו ושרואים אותנו. רשתות חברתיות נותנות מענה לצורך זה דרך צבירת לייקים ועוקבים.
- אנחנו יכולים לכתוב, לצלם ולשתף ברשתות חברתיות בחוויות שמכניסות עניין לחיינו.
- אתם שווים יותר מפוסט! מי שאתם ומה שאתם חושבים על עצמכם נובע מסך כל החוויות שלכם בחיי היומיום ולא רק ממה שקורה ברשת החברתית.
- מפעילים שיקול דעת לפני פרסום: האם מה שאנחנו רוצים לפרסם על עצמנו מכבד אותנו? עלול לפגוע בנו? האם נרצה שהאנשים הקרובים לנו יראו את הפרסום?
- ה"סטורי" של השכן ירוק יותר? כשאנחנו רואים תמונות וסרטונים של אחרים, חשוב שנזכור שלעתים הם מציגים חלק קטן מחייהם וחלקם עברו עריכה.
- מתחשבים ומגלים אכפתיות כלפי אחרים: אל תפרסמו על אחרים מה שלא הייתם רוצים שיפרסמו עליכם או על חבריכם.
- זוכרים שפרסום שמצחיק אותנו עלול להעליב אחרים וליצור דחייה חברתית.
מיקוד לבתי הספר העל יסודיים
בבתי הספר העל יסודיים יעסקו הצוותים החינוכיים בסוגיות של: הפצת תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני, החוק למניעת הטרדה מינית ופנייה לעזרה במידת הצורך. במסגרת העיסוק בנושאים אלו, יערך שיח עם התלמידים ויודגש כי תמונות וסרטונים שמצולמים עלולים לעלות לרשת ולעבור הלאה מבלי שתהיה לנו שליטה על כך ולכן יש לשקול את התנהלותנו לפני מעשה. הדבר נכון במיוחד כאשר אנו מתייחסים לתמונות ולסרטונים בעלי אופי מיני.
במסגרת השבוע הלאומי יודגש בפני התלמידים שצילום ושיתוף בתמונה/סרטון בעלי אופי מיני עלולים להוביל למצבי סיכון ופגיעה, ושכל אחד שהגיעו אליו תמונה או סרטון מסוג זה נושא באחריות אישית בכל הקשור להפצת המידע לאחרים. כמו כן, יוקנה להם את הידע בנוגע לחוק למניעת הטרדה מינית (והתיקון לחוק-"חוק הסרטונים") ויודגש בפניהם כי הפצת תמונה או סרטון של אדם המתמקדים במיניותו הם בניגוד לחוק ועלולים להוות עבירה פלילית.
מסרים לתלמידי העל יסודי
- אל תצלמו תמונות מביכות או רגישות: גם תמונה שצילמתם ולא שלחתם לאיש עלולה להגיע לידיים הלא נכונות.
- חושבים לפני שמפרסמים: כל תמונה או סרטון שאתם מעלים לרשת עלולים לעבור הלאה בטעות או בכוונה. מהרגע שפרסמתם, אין לכם שליטה על המקומות אליהם יגיעו.
- לכל אחד זכות לפרטיות: אל תבקשו ואל תשלחו תמונות וסרטונים בהם אתם מצולמים באופן מיני. זה עלול להוביל למצבים מסוכנים ולפגיעה.
- זו האחריות של כולנו! כל מי שקיבל תמונה או סרטון בעלי אופי מיני נושא באחריות חוקית, חברתית ומוסרית במידה והוא מעביר אותם הלאה.
- פועלים במסגרת החוק: החוק אוסר על פרסום תמונה או סרטון שמתמקדים במיניות של המצולם.
- גיל האחריות הפלילית הוא 12 ומעלה: כיום מגישים כתבי אישום נגד בני נוער שמבצעים עבירות של פגיעה בפרטיות ברשת או עבירות מסוג הטרדה מינית ברשת.
- היו אתם שגרירי הטוב ברשת, הפכו אותה למקום טוב – פרסמו פוסטים מפרגנים, הביעו תמיכה במעשים טובים, שתפו בצניעות ובתבונה חוויות טובות ומעוררות השראה וזכרו, בעזרתכם הרשת החברתית יכולה להיות רשת של תמיכה ואחווה.
קצת נתונים ממוקד 105
מאז תחילת פעילות המוקד ב- 6 בפברואר 2018 ועד סוף שנת 2019 נפתחו וטופלו למעלה מ-12,000 אירועים בכל טווח הפגיעות בקטינים ברשת, פגיעות פליליות ואזרחיות כאחד.
- מנתוני המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת עולה כי בשנת 2019:
- התקבלו וטופלו 7,655 אירועים, כאשר 55% מהם נוגעים לאירועים משולבים (פליליים-אזרחיים), 30% לאירועים אזרחיים ו-11% הם אירועי חירום.
- למעלה משליש מהפניות נוגעות לפגיעות על רקע מיני. הקטגוריות המובילות בפניות למוקד הם: בריונות, הצקה, ביוש, שידול והטרדת קטינים ברשת, עבירות מין ואיום בהתאבדות/חשש לחיי אדם.
- רוב הנפגעים הם בגילי 12 -14 •מספר הנפגעים הרב ביותר הוא בגיל 13 (16%). בקרב הנפגעים המאותרים 69% הן ילדות ונערות ו-31% הם ילדים ונערים.
- רוב הפוגעים הם בגילאי 13-16 מספר הפוגעים המאותרים הרב ביותר הוא בגילאי 13-14 (16%). כ-70% מהפוגעים הם קטינים והשאר בגירים. רוב מובהק של הפוגעים הם גברים (77%) .
- 38% מהפונים למוקד הם הורים, 28% הם הנפגעים ו-10% הם צוותי חינוך. למוקד פנו גם אגודות ופורומים, עדים לפגיעה באחר, קרובי משפחה ועוד, אם כי במספרים נמוכים יותר.