עולם התוכן המוזיקלי ועולם הסאונד הם מורכבים מאוד לאלו מכם אשר לא חונכו מגיל צעיר לעסוק בו. מפרטים, תהודה, אקוסטיקה – כל אלו הם מונחים מאוד לא ברורים לאנשים רבים. בין היתר יש בלבול קבוע בין שני מוצרים מאוד שימושיים בחייהם של העוסקים בדבר, רמקולים ומגברים.
מקריאה ראשונה, ניתן לחשוב שמדובר על מוצר זהה, שעוסק בהגברת הסאונד. אך אם נעמיק נגלה כי מדובר בשני מוצרים שמשרתים את הנגן הממוצע בדרכים שונות לגמרי, ויכולים להביא לכדי תוצאות וביצועים ברמות איכות שונות.
על מנת שתוכלו להבדיל בין שני המוצרים הללו, וליצור את ההשוואה ההוגנת והנכונה לצרכים שלכם, יצרנו לכם את המדריך המלא לרמקולים ולמגברים, אותו אתם יכולים לתרגם לכדי שימוש יום יומי.
מהם רמקולים?
רמקול (ההלחם העברי של המילים "רם" ו"קול") הוא מתמר שמיועד לתרגום של אות חשמלי לכדי צליל קוהרנטי ונעים לאוזן. הרמקול הממוצע מאפשר לבצע תרגום אוטומטי של המצלול לכדי קול, תוך שניות ספורות וכך מאפשר לכם לשמוע מוזיקה חיה על במה. הרמקול הוא מכשיר חשמלי שמורכב ממגנט וסליל חשמלי אשר ממוקמים בתוך מנגנון מורכב, שכל תפקידו הוא ליצור תנודות של הסליל ביחס למגנט ומשם נוצר קול. המנגנון פועל בצורה אוטומטית, על בסיס חיבור למערכות אלקטרוניות זעירות או עצומות בגודלן, מהן הוא שואב את האותות החשמליים.
כמעט כל מערכות הרמקולים שקיימות כיום פועלות בתוך תיבת תהודה שמקבעת את כל המנגנון ויוצרת חלל מלא אוויר בוא ניתן לבודד את המוזיקה וליצור צליל חד וברור. כמו כן קיימים כיום בשוק סוגים שונים של רמקולים אשר נותנים מענה לצרכים משתנים של הלקוחות תפסיק ושל מוצרים שונים נקודה יחד עם זאת כולם פועלים על אותו בסיס בכדי ליצור אחידות קולית, ומתוך צורך לבצע תרגום איכותי ונקי של אותות חשמליים שונים בכדי צלילים וקולות ברורים וקוהרנטיים לאוזן האנושית, בכל סיטואציה בה אנו נחשפים לקול.
מהם השימושים הנפוצים לרמקולים?
השימוש המוכר והנפוץ ביותר לרמקולים, בא לידי ביטוי בצורה הברורה שלו עם עלייתה של הגיטרה החשמלית לתודעה הציבורית. הגיטרה החשמלית מבוססת כולה על יצירת אותות חשמליים אותם צריך לתרגם לכדי מלודיה ברורה בעזרת שימוש ברמקולים. כאשר אתם מנגנים על גיטרה חשמלית בלי הרמקול הצליל נשמע מעומעם, מתכתי ולא ברור. רק לאחר תרגום המוזיקה ברמקול, תוכלו לזהות את הצליל האופייני לגיטרה חשמלית, ולהביא לידי ביטוי את כל היכולות של הכלי אותו אתם מחזיקים.
כמו כן ישנם שימושים נוספים נפוצים יותר אשר התפתחו לאורך השנים לרמקולים והם מהווים חלק בלתי נפרד מחייהם של כל בני האדם בימים אלו. למשל, הטלפונים הניידים שלנו כוללים מערכות רמקולים מוקטנות, מתקדמות ואיכותיות אשר יכולות לתרגם כל קול אשר מופק מן הטלפון שלכם לכדי צליל ברור תוך חלקיק שנייה. שיחות הטלפון שאנו מנהלים כמעט כל יום, לא יכולות להתקיים בלי רמקולים. גם עולמות הקולנוע, התרבות, החינוך והשירה, מושפעים במידה רבה שימוש ברמקולים ומתבססים במידה רבה עם שימוש במערכות כריזה ורמקול באירועים רבי משתתפים או במהלך פעולות יום יומיות. אי אפשר לדמיין את החיים שלנו בלי מוזיקה, מהצגות, סרטונים או תוכניות טלוויזיה. וכל אלו דורשים את השימוש הקבוע ברמקולים לתרגום צליל אלקטרוני לצליל שהאוזן האנושית יכולה לקלוט.
מהם מגברים?
בניגוד לרמקולים, פעולת המגבר מוצר חשמלי היא פעולה פשוטה הרבה יותר. שימוש במכשירי הגברה שונים הוא שימוש שיש לו רק מטרה אחת, והיא לתמוך בפעולת הרמקול. מגברים יכולים לקחת את הצליל המופק מתוך רמקול, משוכלל ככל שיהיה, ולתרגם אותו לעוצמת הקול הנדרשת לכם בכל נקודת זמן. גודל המגבר, איכות ההגברה שלו, ואפילו מיקום המגבר בתוך חלל החדר, יכולים להשפיע בצורה משמעותית על איכות ההגברה אותה תקבלו בסופו של דבר. בדיוק מסיבה זו ישנם בשוק מגברים שהם מתאימים לחלל החדר הפרטי, לצד מגברים שיכולים לענות על צרכים של אלפי אנשים בהופעות חיות או להתכנסויות חברתיות גדולות.
מגברים מתחברים בעזרת כבלים אל מערכות הרמקול, הכלים המוזיקליים ואפילו אל מערכות סאונד ביתיות כדי לסייע לכם לקבל את איכות הקול שאתם צריכים. ואולם אם אתם רוצים להבטיח את איכות הקול הטובה ביותר לסטנדרט שלכם, אתם צריכים לבחור במגבר אשר שומר על צלילות הכל, מנטרל רעשי רקע, ויוצר תהודת קול ברמה גבוהה.
מהם השימושים הנפוצים למגברים?
כפי שכבר ציינו, השימוש במגברים הוא שימוש על פי צורך ולא תמיד אתם חייבים להשתמש במגבר בכדי לקבל את איכות הקול שאתם צריכים. אם מדובר על חלל קטן או על חדר חזרות בו אתם לא רוצים ליצור רמת רעש קבועה, מספיק השימוש ברמקול בכדי לתרגם את המצלול האלקטרוני למוזיקה של ממש.
לעומת זאת, מגברים הופכים לרלוונטיים מאוד, במיוחד מבחינתם של אמנים ואנשי במה, כאשר אתם רוצים להופיע מול כמות גדולה מאוד שלקהל ועדיין לשלוט באיכות הסאונד שאתם יוצרים. ניתן לראות זאת בצורה מאוד ברורה כאשר מסתכלים על הופעות במרחבים פתוחים. שם יש צורך להתמודד עם חלל שאינו מסייע לדרישות האקוסטיקה, ולכן המגברים מאפשרים לכם לנתב את הקולות והצלילים המופקים על הבמה וליצור פיזור סאונד אחיד בכלל אזור ההופעה. אתם יכולים להעצים את השמע של כלי אחד, למשל אם מבוצע סולו גיטרה מקצועי, על פני התופים או הקלידים. לשנות את איכות השמע המופקת בכל שלב ושלב, ואפילו לנטרל רעשי רקע מהבמה ומהקהל. כל זאת, בעזרת מכשיר פשוט למדי אשר מאפשר לכם ליצור מוזיקה איכותית תוך שניות ספורות.
כיצד ניתן לשלב את שני המוצרים הללו יחד על במה אחת?
אם ניקח את הדוגמה הקלאסית ביותר, להפקה של מופע בואו עתידים להופיע גם נגני גיטרה, גם נגני תופים וגם נגני קלידים, השילוב עם רמקולים מוגברים הופך להיות ברור לכל. כל כלי מוזיקלי שמתבסס על יצירת מוזיקה אלקטרונית, צריך להיות מחובר לרמקול. כפועל יוצא, הגיטרות ונגני הקלידים הם אלו אשר צריכים להתחבר ראשית לכול לרמקולים הפועלים על הבמה. כמות הרמקולים כמובן תלויה באיכות הרמקול עצמו דרישות טכניות שונות, אותן אתם יכולים וצריכים לברר אל מול אנשי המקצוע עוד לפני המופע עצמו.
במקביל, וכדי להעצים את הקול המופק על הבמה, כל הכלים שנמצאים על הבמה צריכים להיות מחוברים אל מערכת ההגברה, משמע המגברים. כדי שהקהל שלכם יוכל לשמוע את נגן התופים בדיוק באותה האיכות של נגן הקלידים, אתם צריכים מערכת הגברת קול. כמובן שכמות המגברים והמיקום שלהם בחלל המופע הם פרמטרים חשובים מאוד, שאתם רוצים לתת להם תשומת לב ומחשבה מוקדמת.
מסיבה זו בדיוק, בכל פעם שאתם רוצים להפיק מופע חדש, ואתם רוצים לשמור על רמה מקצועית גבוהה במיוחד, מומלץ לפנות לעזרתם של אנשי מקצוע מיומנים בתחום הפקת סאונד. אנשים אלו יכולים ליצור לעצמכם תוכנית במה מקצועית, אשר תענה על כל דרישות הקהל, ותשמור על רמת סאונד ללוחץ לאורך כל המופע, ובכל רחבי החלל.
רמקולים ומגברים לשימוש ביתי
לא רק נגנים מקצועיים, אנשי סאונד ודיג'יים יכולים לעשות שימוש ברמקולים ומגברים. גם אתם כאנשים פרטיים נחשפים מגברים ורמקולים בסביבה היומיומית שלכם. מערכות סאונד ביתיות, כאלו שמחוברות על מסך הטלוויזיה שלכם ומאפשרות לכם לראות סרטים וסדרות, מתבססות בדיוק על אותה טכנולוגיה כמו המערכות המורכבות שפועלות על במות אירועים. על כן, ישנם לקוחות רבים אשר מעוניינים ליצור את רמת הסאונד האיכותית ביותר, גם בין כתלי הבית הפרטי. כל מה שאתם צריכים לעשות כדי להפוך את הסלון שלכם למתחם צפייה עם סאונד מעולה, הוא להבין את דרישות החלל מבחינה אקוסטית, וליצור תוכנית למיקום הרמקולים והמגברים בבית שלכם. בשוק קיימות כיום אפשרויות רבות למערכות שמע ביתיות אשר מספקות בדיוק את הרמה הנדרשת לכם, בעלויות שנוחות לכל כיס.
אנשי הצוות בחנויות הסאונד והמוזיקה, יכולים לתת מענה גם ללקוחות הפרטיים, אשר באים לחפש את אותן המערכות. רכישה מושכלת של מערכת רמקולים מוגברים לבית יכולה לשרת אתכם לאורך שנים רבות, ולהעניק לכם חוויית צפייה ושמע מושלמת גם אם אתם רואים סרטים ישנים מאוד או משתמשים בטלוויזיה ישנה יחסית. על כן שווה לכם לקחת את כל העזרה שאתם יכולים בכדי לשפר בצורה משמעותית את החוויה בסלון שלכם, ולהפוך אותו למרכז משפחתי נעים מוזמין. כל בני הבית יודו לכם וינצלו את ההזדמנות עד תום.