זה נכון שרוב הסטודנטים שלומדים משפטים מכוונים להיות עורכי דין, אבל תכלס – לא כולם. יש כאלה שלומדים משפטים ומוותרים על ההתמחות בעריכת דין. היום, קיימות לא מעט אפשרויות העסקה לבוגרי תואר במשפטים גם ללא תעודת עורך דין. אז מה אפשר לעשות עם תואר במשפטים? על כך בכתבה הבאה.
העולם המשפטי הרחב
אם אתם בעיצומם של לימודי משפטים או שכבר סיימתם את התואר, אתם ודאי יודעים שהעולם המשפטי לא מתחיל ונגמר בליטיגציה, כלומר ייצוג בבתי משפט. ישנן סוגיות משפטיות רבות אשר בכלל לא מגיעות לפתחם של בתי המשפט, ולא מעט פעולות בעולם המשפטים אשר לא מחייבות חותמת של עורך דין. העולם המשפטי אמנם מוכר בעיקר ברגעי ההכרעה בבתי המשפט, אך בעצם מדובר בתחום אשר נוגע בכל אספקט של חיי היום יום – חוזים, מיסים, עבודה, משפחה וסכסוכים. כמעט כל סוגיה חברתית או אישית מכילה בתוכה גם אלמנט משפטי הקשור לחוק, הכללים והנורמות שנוצרו סביבו, ולזכויות שנפגעו. עבור רבים, המשיכה ללימודים משפטים אינה רק תעודת עורך הדין אליה ניתן להגיע בסופו של המסלול, אלא פשוט העניין והסקרנות סביב הנושאים האלו, וההבנה שיש למשפט מקום משמעותי בחיינו בחברה.
מה אפשר לעשות עם תואר במשפטים?
גם עבור מי שמעדיף לוותר על התמחות בת שנה במגזר הפרטי או הציבורי ועל חצי שנה של הכנה למבחני הלשכה, יש לא מעט אפשרויות בעולם התעסוקה גם ללא תעודת עורך דין. מחלקות משפטיות רבות בתחום העסקי ישמחו להעסיק משפטנים בוגרי לימודי משפטים, שאינם עורכי דין. בעלי ניסיון בנושאים כמו דיני חוזים, דיני תאגידים ודיני מיסים, יכולים לתרום רבות במקומות כמו חברות היי-טק או חברות תעשייתיות, בהן יש לא מעט נושאים משפטיים אשר דורשים טיפול. גם במגזר הציבורי קיים צורך בבוגרי לימודי משפטים במגוון רחב של תפקידים. כל משרדי הממשלה מחזיקים מחלקות משפטיות העוסקות בהיבטים שונים של החוק בתחומן. מחלקות אלו מאוישות הן על ידי עורכי דין והן על ידי משפטנים. ברוב המקרים, מדובר בתפקידים דומים וכמעט זהים עבור משפטן או עורך דין, כאשר ההבדל היחיד הוא היכולת של עורך הדין לבצע מספר פעולות שהמשפטן לא יכול.
ללמוד משפטים גם כשלא מעוניינים להיות עורכי דין
לא מעט סטודנטים מתחילים את הלימודים ללא הבנה עמוקה של המסלול הלימודי, הדרישות שלו והאפשרויות שהוא יעניק להם בסופו. הדרך לקבלת תעודת עורך דין היא ארוכה ולא מתאימה לכל אחד. לרוב, סטודנטים יגלו זאת על עצמם בשלב כלשהו של לימודי המשפטים, לפעמים אפילו במהלך ההתמחות או בהכנות למבחני הלשכה. חשוב לדעת כי גם אם מדובר במסלול הנפוץ, הוא לא המסלול היחיד ולימודי משפטים מעניקים ערך גם למי שלא בוחר להיות עורך דין. בנוסף, עבור מי שמצא עניין רב בלימודים ופחות נמשך לעבודה המשפטית, קיימת גם האפשרות של לימודי תואר שני במשפטים והמשך במסלול אקדמי מחקרי.