המעבר מגן הילדים לכיתה א' ולבית הספר, הוא מעבר מרגש ומכונן הן לילד והן להוריו. יחד עם ההתרגשות וההכנות לקראת כיתה א', חשוב לבצע בדיקת עיניים מקיפה לקראת תחילת שנת הלימודים.
צוות היחידה לרפואת עיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים, בראשות ד"ר גד דותן, מציין כי עיניים בריאות עם ראיה תקינה, הינם מרכיב משמעותי בהתפתחות יכולות הקריאה והלמידה של הילד, וממליץ על בדיקת עיניים לקראת תחילת שנת הלימודים.
בעיות שונות בראיה עלולות לגרום לילד קשיים בתפקוד בבית הספר כולל ביכולת לראות את הלוח או הספרים והמחברות, קושי בהעתקה, כאב ראש, חוסר תשומת לב למתרחש בכיתה, והפרעות התנהגות.
מומלץ לבצע בדיקת ראיה מקיפה של כל הילדים, גם אם אין תלונות מצד הילד או כשההורים אינם מתרשמים מבעיה בראיה. חלק גדול מהילדים אינם מודעים להפרעה שקיימת אצלם ויתכן שאף התרגלו למצב הקיים מתוך מחשבה שכך רואים כולם. ללא בדיקה מעמיקה, לא ניתן לזהות ליקוי ראיה בעין אחת ("עין עצלה") שכן במצב זה תפקוד הראיה הדו-עייני נראה לכאורה תקין, אך למעשה רק עין אחת נושאת במעמסה של הראיה. בעיות נוספות כגון הפרעות במיקוד העיניים יתגלו רק בבדיקה מקיפה. למרות שההמלצה היא שכל הילדים יעברו בדיקת עיניים לקראת הכניסה ךבית הספר, בילדים שבמשפחתם היסטוריה של עין עצלה, פזילה, או הרכבת משקפיים מגיל צעיר, הבדיקה חיונית במיוחד.
בדיקת הראיה של הילד לקראת בית הספר, כוללת מדידה של חדות ראיה לרחוק ולקרוב, שמבוצעת בכל עין בנפרד באמצעות לוח מספרים, אותיות, ציורים או צורות, בהתאם לרצונו ויכולותיו של הילד. בנוסף, נבדקות תנועות העיניים, הערכת פזילה, ראיית עומק (תלת מימד), המזיגה בין העיניים והמיקוד. בדיקה עיניים מלאה כוללת בדיקה של כל מדורי העין לאחר הרחבת אישונים, שבמסגרתה מתבצעת בדיקה של קרקעית העין, ובדיקת תשבורת לזיהוי הפרעות כגון קוצר ראיה, רוחק ראיה, צילינדר והבדלים בתשבורת בין העיניים.
בסיום הבדיקה ניתן לקבוע האם קימת הפרעה במבנה העיניים והאם תפקוד הראיה תקין בכל עין לחוד ובשתיהן גם יחד. במידת הצורך ובהתאם לממצאים ניתן להמליץ על הטיפול המתאים.
המידע ניתן באדיבות ד"ר גד דותן, מנהל יחידת עיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים, ד"ר רונית פרילינג, ד"ר מרים ארנברג, רופאות בכירות במרפאת עיניים במרכז שניידר.